I’m the next act waiting in the wings

Spalis 8th, 2012 Posted in tortai | 2 Comments »

Aš bandau suprast, kas su manimi vyksta ir kas galvoj dedasi. Mėginu paleisti senus įsitikinimus ir giliai įkvėpt – taip, kad plaučiai prisipildytų oro, po velnių, gal net tiek, kad išsipūstų per visą kambarį, kad ateitų mintys-idėjos-ar-veikiau-suvokimai, praskaidrėtų galva ir kitos tos fantastikos, apie kurias rašo Knygose (ar dienoraščiuose, ar sėkmės istorijose).
Bet kadangi galva turi tokią žiauriai šaunią savybę dalykus dėlioti keliais sluoksniais (trys realybės layeriai, ir t.t., ir pan.), ir kai kurios nelabos mintys užlenda priešais labesnes nelyg nepadorus vairuotojas, dalykai darosi per kruopą sudėtingesni. Tada reikia juos išrašyti, nes išrašant tris realybės layerius galima fiziškai atskirti vieną nuo kito. Pavyzdžiui, žvaigždutėmis ar punktyrinėmis linijomis.

Taip pat padeda ir šeštadienį pasikviesti įvairių draugų ant torto ir žiūrėti į šviesas pro langus, ir jaustis gerai.
Prieš tai minėtus tortus tereikia iškepti, ir tai turėtų būti šeimyninės pastangos.


Tortas gut gut. I. buvau žadėjusi, jog gaminsiu kokį gaivų, bet tada teip išėjo, kad Taryba išrinko šokoladiškai-kaviškai-grietinėlišką tortą. Tačiau! Ta pati I. sakė, jog torto būta tinkamo – ne per saldaus ir itin gardaus. Tai štai.
Man irgi patikę — tekstūros ir skoniai. Ir dar mąsčiau, jog labai tiktų, jei tas tamsus kremas būtų, na, traškus nelyg šitam superfantastiškam torte – su kokiais traškučiais, feletkėm ar dar kokiu džiaugsmu, žinote.

Chocolate coffee cake

Kavos ir grietinėlės likerio tortas
20 cm skersmens tortas

Biskvitui
3 kiaušiniai
3 v.š. ledinio vandens
120 g cukraus
2 a.š. vanilinio cukraus
125 g miltų
25 g kakavos
1 a.š. kepimo miltelių
2 v.š. grietinėlės likerio

Pertepimui
400 ml grietinėlės
80 g tamsaus šokolado
3 lapeliai želatinos (arba 5 g birios)
50 ml stiprios kavos (espresso)
30 ml grietinėlės likerio
1 a.š. vanilinio cukraus
3 v.š. cukraus (2 + 1 v.š.)
1 v.š. kakavos

Biskvitui kiaušinio baltymus išplakane su vandeniu iki standumo. Toliau plakdami suberiame cukrų.
Kiaušinio trynius išsukame su vaniliniu cukrumi ir šią masę sujungiame su baltymais.
Miltus sumaišome su kepimo milteliais bei kakava ir įsijojame į kiaušinių masę, palengva išmaišome. Galiausiai supilame likerį. Gautą tešlą supilame į kepimo formą, išklotą kepimo popieriumi, ir pašauname į įkaitintą 180 oC orkaitę 30 minučių – tikriname dantų krapštuku, ar jau iškepęs. Ataušiname formoje.

Kremams grietinėlę išplakame iki standumo. Želatiną išbrinkiname šaltame vandenyje. Stiprią kavą kartu su likeriu pašildome ir joje ištirpiname nuspaustus želatinos lapelius. Į šią masę dedame šiek tiek grietinėlės, kad temperatūra supanašėtų. Galiausiai sumaišome su visa grietinėle. Pusę grietinėlės masės sumaišome su kakava, tarkuotu šokoladu ir 2 valgomaisiais šaukštais cukraus, o kitą su vaniliniu cukrumi ir šaukštu cukraus.

Jei biskvitas nelygiai iškilo, nupjauname viršų – trupinukai liks puošimui. Biskvitą perpjauname į 2 dalis. Dedame vieną pusę į kepimo formą, gerai apšlakstome stipria kava su cukrumi, dedame pirma vieną pertepimą, tada antrą sudrėkintą biskvitą ir tada kitą pertepimą. Jei norisi, puošiame. Padedame mažiausiai porai valandų šaltai.

Receptas – Aguonėlės su šiokiais tokiais pakoregavimais pagal skonį.