He actually, I think, wants to do the right thing

Smagiausias dalykas, kurį atsinešiau iš veg(etari)anizmo – ilgas sąrašas produktų, kurių veikiausiai būčiau paragavusi gerokai vėliau; jei apskritai būčiau. Dabar gi pilnos kišenės prisiminimų, kaip šeimyna prieš kokius aštuonerius metus iš Vokietijos vežė džiovintų avinžirnių, ir aš plojau katučių (nes falafeliai!); kaip rankos kvepėdavo prieskoniais, jais gausiai įtrynus sojos lakštinius troškiniui; kaip su M. iš Švedijos bandėm prasivežti veganišką paštetą rankiniam bagaže (beje, galų gale sėkmingai); kaip kitą M. vaišinau kruopom su uodegytėm mif’o valgykloj; kaip pirmą sykį hiper-parduotuvėje radau kieto tofu. Didelis didelis atradimo džiaugsmas.

Penktoj kepykloj apie savo valgymo įpročius turbūt tesu užsiminusi tik labai atsitiktiniais mažmožiais; o būta juk visokių įdomybių. Jau kurį laiką, vis prisimindama savo veg-dienas, pamąstau, kad visai smagu būtų kartkartėm pasigamint kažką veganiško. Na, įvairovės dėlei. Kol delsiau, merginos iš riešutų sviestų karalystės paskelbė apie tokį štai veganiško burgerio iššūkį; ir, atrodo, daugiau (draugiškų) spyrių man nė nereikėjo.

Vegetable quinoa burger

Daržovių ir kynvos burgeris
4 burgeriai

Paplotėliams:
1/4 st. kynvos
1/2 st. vandens
žiupsnis pankolio sėklų
1/2 burokėlio
1 didelė morka
1/2 svogūno
mėgstamų prieskonių; aš naudojau:
1/2 arb. š. prieskonių mišinio, skirto charčio
1/2 arb. š. prieskoninių žolelių mišinio
geras žiupsnis rūkytos aitriosios paprikos
1 valg. š. krakmolo
2 valg. š. smulkių avižų dribsnių
3/4 arb. š. druska (arba pagal skonį)
1/4 arb. š. pipirų
aliejus

Padažui:
4 valg. š. veganiško majonezo
2 valg. š. ajvar – naminio ar parduotuvėj pirkto
1/4*1 arb. š. aitriųjų paprikų pastos

Patiekti:
daržovių ir kynvos paplotėliai
padažas
keptos paprikos
pomidorai
svogūnai
gražgarstės
duonutė/bandelė (skaitykit sudėtį!)

Vegetable-quinoa burger

Pirmiausia paruoškite paplotėlius. Kynvą pakepinkite sausoje keptuvėje, kol ims kvepėti riešutais. Supilkite vandenį ir pankolio sėklas. Uždengę virkite ant silpnos ugnies apie 5-7 minutes. Palikite uždengtame puode, kad išbrinktų.
Iš daržovių išspauskite sultis. Jas išgerkite (jei sultys burokėlių – leiskite pastovėti) ir pamatuokite 1 st. išspaudų.
Svogūną smulkiai sukapokite ir pakepinkite aliejuje. Kai jis ims minkštėti, suberkite prieskonius ir pakepinkite dar keletą minučių.
Visas daržoves ir kynvą suberkite į didelį dubenį. Suberkite krakmolą ir iki smulkių miltų sumaltus avižų dribsnius (malkite kavamale arba virtuvės kombainu). Įberkite druskos ir pipirų. Gerai išmaišykite. Pamėginkite suformuoti maltinuką – jei masė pernelyg biri, įberkite dar šiek tiek krakmolo ar avižų miltų. Paskanaukite, ar netrūksta druskos/prieskonių.
Kepkite iš abiejų pusių gerai įkaitintame aliejuje maždaug po 5 minutes.

Užmaišykite padažą – paprasčiausiai sumaišykite visus ingredientus. Jei masė per tiršta, šiek tiek praskieskite ją vandeniu.

Iškepkite paprikas: jas nė nepjaustytas pašaukite į orkaitę ir kepkite, kol suminkštės. Išimkite iš orkaitės ir nulupkite žievelę.

Surinkite burgerius: Sausoje keptuvėje arba orkaitėje paskrudinkite bandelę. Ant viršaus dėkite gražgarstės, tada paplotėlį. Patepkite padažu, uždėkite gabalėlį kepintos paprikos, riekelę pomidoro, kelis svogūno žiedus. Užvožkite antra bandelės puse ir valgykite, kol karštas!

Posted on Tuesday, October 28th, 2014 at 22:51. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

8 Responses to “He actually, I think, wants to do the right thing”

  1. Ausra says:

    The WINNER! o prie to paties gal gali pakomentuoti, kas yra veganiskas majonezas..??

    • rusvaplaukė says:

      Aušra, teip!
      Ar teisingai įtariu, kad klausimo esmė – koks gi majonezas be trynių ;)? Tada tai, kas naudota šiame recepte, vadinkime “veganišku majonezo skonio padažu”, o jo būna veganiško ir paprastose parduotuvėse, ir visokiuose eko-šopuose.

  2. audre says:

    Yeaaaaaaaa… sugrįžai :))))))))
    o jau maniau, kad su kepykla baigta…
    Nuoširdžiai džiaugiuosi klydusi.
    Šis burgeris man labai palengvins gyvenimą per pamokas, kai burundukai pareiškia: …o aš veganas(ė) ir ….
    (tada man labai norisi PAŽVELGTI JŲ TĖVAMS Į AKIS bet… klientas visada teisus :(
    …o gal ne?)

    • rusvaplaukė says:

      Audre, vau, nesitikėjau, tikrai! Ačiū – toks komentaras ir sujungia laidelius galvoj, kad visgi, gal visgi, metas čia valyt dulkes. Jau ne šluostelėm, o gerais siurbliais.

      O dėl mažųjų veganų… Tiesą sakant, vaikystėj aš pati rimtų rimčiausiai sakiau, kad mėsytės nonoriu, nes čia gi vištytė, ir lauke vištytė, ir omg omg, bet manęs neklausė. Keičiasi laikai, matau.

  3. Nemiga says:

    Ir as pasidziaugiau, konkurse Rusvaplauke pamacius. Prisiminiau issyk gyvunu teisiu forumo laikus ir ta slapta dziaugsma del tada dar reto fenomeno – lietuvisko vegan blogo! Dargi smagaus, silto ir su zavingomis nuotraukomis. Norisi dar, ir dar, ir dar.

  4. m. says:

    haha, geri prisiminimai, tik gaila, jog tų atradimų mažėja. dėkui statybininkams už pašteto gabenimą!

Leave a Reply