Is the sparkle you become when you conquer anxiety

Jau sakiau, kad internetai ne visoms padėtims kloja išeitis; bet ką jau čia – vis tiek kartais naiviai pagūglinu “o kas dabar?” Teip, teip – dar trys savaitės praspūdino ar, užpakalius nutupdžiusios ant rogučių, pračiuožė pro šalį, o aš ir toliau plaku plaštakom vandenį. Beveik pilatesas, tik pilvo presui teigiamo poveikio (dar) nejaučiu.

Internetai rašo, kad nereik išsyk statyt Romos – (te)reik pragyventi tik vieną dieną; sykiais, tiesa, tą dieną tenka skaidyti į nulį konverguojančiosna dalysna: tik šimtą kilometrų išgyvenk, tik dvidešimt penkias minutes; galiausiai – tik dar vieną įkvėpimą. Ir bus lengviau.

Ir kartkartėm yra lengviau. Nežinau, ar tai nuolatiniai pokalbiai su savimi ir su žmonėmis-nešančiomis sienomis bei pagalbinėmis konstrukcijomis, ar mūrininkas laikas, ar per kolonėles skambanti muzika, ar savitaiga, ar tušintos blakstienos, ar švelniai glostantys virtualūs pasakojimai, patvirtinantys tai, kas aidi tarp trečio ir penkto šonkaulio – išgyvensim.

- – -

Užvakar prisiminiau, kad kepimas gydo, ir tiksliau nepasakysi: Sveriant ir maišant, mintys nuskaidrėdavo – niekas neramino taip kaip plakamas sviestas; ir virtuvei įšilus nuo perkaistančios orkaitės bei kepamo šokolado kvapo, ji galutinai susidėliojo dabartį ir ateitį į lentynėles. Viskas buvo tvarkoj.

Kadaise pas D. valgiau itin skanių sausainių – trapus pagrindas, padengtas visokiausiais riešutukais ir sėklomis. Būtinai norėjau išsikepti tokių ir namuose.
Išėjo ne visai, bet kažkas panašaus. Man trapus padas buvo kiek per storas, tačiau vis tiek suniamniojau ne vieną gabalioką – ypač tuos, kur riešutukų daugiau. Skanumėlis, ne kitaip – skirtingi traškumo lygiai yra superšaunu. O šeima dėl šitų apskritai ėjo iš proto.
Beveik kaip dėl keksiukų, kuriuos kepiau pirmadienį ir galbūt vienądien pasidalinsiu.

Caramel nut bars
Karameliniai riešutiniai sausainiai
26 cm skersmens pyragas

Pagrindui
150 g minkšto sviesto
60 g cukraus
2 kiaušiniai
2 st. miltų
1 arb. š. druskos

Riešutų sluoksniui
2 st. žemės riešutų
½ st. sezamų sėklų
½ st. saulėgrąžų sėklų
⅔ st. cukraus
5 valg. š. sviesto
1 valg. š. medaus
žiupsnis druskos
2 valg. š. grietinėlės
1 arb. š. vanilės esencijos

Pirmiausia pasiruošiame pagrindą. Sviestą elektriniu plaktuvu plakame su cukrumi, kol masė taps šviesi ir puri. Po vieną įmušame kiaušinius ir gerai išmaišome. Suberiame miltus ir druską. Rankomis greitai suminkome tešlą – svarbu jos neperminkyti! Suformuojame diską, įvyniojame į maistinę plėvelę ir paliekame šaldytuve 1 valandai.

Įkaitiname orkaitę iki 180oC temperatūros. Šiek tiek pakočiojame tešlą ir perkeliame ją į kepimo popieriumi išklotą 26 cm skersmens formą. Pirštais spaudžiame tešlą ir ją išlyginame – tešlos sluoksnis turi būti kuo lygesnis. Kepame 30 minučių.

Kol pagrindas kepa, paruošiame riešutų sluoksnį. Didelėje keptuvėje atskirai pakepiname riešutus ir sėklas, kol ims kvepėti. Prikaistuvyje sumaišome cukrų, sviestą, medų ir druską. Nuolat maišydami kaitiname, kol cukrus ištirps ir masė užvirs. Lėtai supilame grietinėlę ir išmaišome. Įmaišome vanilę. Galiausiai suberiame riešutus, sėklas ir išmaišome, kad šie pasidengtų karamele.

Paskleidžiame riešutų masę ant iškepusio pagrindo ir kiek įmanoma išlyginame. Kepame dar 10−20 minučių, kol pyrago viršus ims šiek tiek burbuliuoti.

Išimame iš orkaitės ir leidžiame atvėsti. Labai aštriu peiliu supjaustome norimo dydžio gabalėliais. Lengviau tai padaryti, kol sausainiai dar šilti.

Caramel nut bars

Šaltinis: “Debesys”, 2013/2014 m. žiema

Posted on Trečiadienis, Vasaris 12th, 2014 at 12:06. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

5 Responses to “Is the sparkle you become when you conquer anxiety”

  1. Asta rašo:

    “Skirtingi traškumo lygiai yra superšaunu” – tą patį pagalvojau, kai pamačiau šituos kvadratėlius :) Kad va, čia tai Julės desertas, ne koks ten vientisas skonis.. :D

  2. riešutai rašo:

    Oh my kaip aš tokio noriu.O šis kaip skaniai atrodo, mmm!

Leave a Reply