Next time there will be no next time

Visa, kas turi pradžią, turi ir pabaigą, ir kitos nuvalkiotos frazės. Ir kai ta pabaiga – vidurnaktį į kietus mėlynus viršelius įrištas MBD apie tai, kaip Julė parduotuvėje negali išsirinkti jogurto, – pabaigų imu bijot šiek tiek mažiau. Lėtai, po žingsnį. Kartais tik šiek tiek didesnių, kartais – beprotiškai didelių, didesnių už visą gyvenimą pabaigų. Pabaigų, kurios yra tik pertraukos, ir pabaigų, kurios yra pabaigos.

Coffee

Bais’ daug visko vyksta – išorėj ir viduj, ypač pastarajam. Bet pagaliau, atrodo, į gera; pagaliau, atrodo, teisingai; pagaliau, atrodo, vyksta. Sako, pokytis yra vienintelis pastovus dalykas; o po tokių amerikietiškų kalnelių daugiau nei trijose dimensijose grįžimas prie pastovumo – prie senų draugų, senų džiaugsmų, senų teisibių – ir yra pokytis; žiū, net sniegas pargrįžo!

Nežinau, ar tikrai sieninėn spinton sukišau abejones, netikrumą, nesaugumą, – tiesą sakant, veikiausiai ne. Bet pagaunu save besikvatojančią net tada, kai juoda akyse ir laukiam atvažiuojančios mašinėlės su raudonu kryželiu (ta dalis apie bobutę nupjautų piršteliu irgi visai tinka); šviesiai laukiančią penktadienio, po kurio, pasižadėjom, kojas skaudės labiau nei galvas. Užčiuopiu džiugiai neramų širdies virpėjimą, pagalvojus apie visas tas įdomybes, kurių galiu išmokti, kurias galiu sužinoti ir patirti. Ir sprendimai neatrodo tokie galutiniai, tokie sunkūs ir neatšaukiami. Paprasčiau tariant – kaifas, ne gyvenimas (o gal išties, o gal išties tai vienas ir tas pats).

- – -

Coffee

“Niekam nėra laiko” periodą pakeitė iki viršaus pripildytos dienos, ir braukdama punktelius iš “TODAY” sąrašėlio, dalinuosi… savo gimtadienio tortu. Ir tėčio gimtadienio tortu. Ir dailaus buto Vilkpėdėj su dar dailesniais draugais lankymo tortu – kitaip tariant, šitą tortą taip atkaliau kaip AstaSnickerį“. Fontastiškai tirpstąs musas, vos per kietas traškus padas ir ant nosies galiukų nusėdantys kakavos milteliai.

Tortas labai tinkamai šokoladinis ir saldus saldus. Prie jo gėrėm ne lengvą arbatą (nors sodo mėtos su šokoladiniu tortu būtų dupliusgerai), o sodrią karčią kavą – puikiai papildė tą šilko švelnumo (klišės aliarmas!) muso sluoksnį. It tyčia taip sutapo, jog “Kavos draugas” pasidalino vienu iš mėgstamiausių savo kavos mišinių – Caprissimo espresso (aha, matote – poskonyje kartusis šokoladas, ir ant lėkštės šokoladas, taigi kone dangiška santuoka). Pupeles malėm patys, todėl visuose šešiasdešimt dviejuose kvadratuose akys atsimerkė plačiau – nė neparagavus.

Iš manęs tokia kavos žinovė, kad daug pasakoti nesiryžtu. Pripažinsiu – ne mano kava. Man kiek per tiesmuka, vienmatė, norėtųs ir vos tirštesnės (nors tai gal ir su malimo rupumu bei paruošimo būdu susiję) – o kadangi geriu juodą-be-cukraus, tai šiek tiek nuvilia. Kita vertus, šeimynykščiai gėrė ir gyrė (kad jau tiek klišių į šį įrašą prikišau, tiks ir dar viena: bet juk dėl skonio nesiginčijama).

O dabar žeuuuuureiii noriu išbandyti Maragogype – juk ji kreminė (širdelė “dunkt!), šviesiau skrudinta (“dudunkt!”) ir primena medų, žoleles bei riešutus (jau guliu po stalu!). Turėtų būt kažkas pasakiško – tereik sulaukti progos.

Milk Chocolate Mouse Cake with Crunchy Base

Pieniško šokolado muso pyragas su lazdyno riešutų traškučiu
22 cm tortui

Biskvitui
30 g sviesto
1/2 arb. š. vanilės ekstrakto
1/6 st. miltų
1/6 st. kakavos
2 dideli kiaušiniai
1/4 st. cukraus

Traškučiui
60 g pieniško šokolado
40 g juodo šokolado
2-3 kupini valg. š. šokoladinio riešutų kremo (su voveryte ;))
1 st. pūstų ryžių (taip – sausų pusryčių!*)
1/2 st. lazdyno riešutų

Musui
150 g pieniško šokolado
100 g juodo šokolado
4-5 kupini valg. š. šokoladinio riešutų kremo
1 1/2 st. šaltos riebios grietinėlės (bent 35%)
žiupsnis druskos

Biskvitui sulaistyti
vandens
kavos likerio

Milk Chocolate Mouse Cake with Crunchy Base

Biskvitui orkaitę įkaitiname iki 180oC. 22 cm skersmens formą išklojqmę kepimo popieriumi.
Prikaistuvyje ištirpiname sviestą ir nukeliame nuo kaitros. Nugraibome putas. Įmaišome vanilės ekstraktą.
Į didesnį dubenį persijojame kakavą ir miltus. Metaliniame dubenyje sumaišome kiaušinius su cukrumi ir įtaisome šį indą virš kito puodo su verdančiu vandeniu (t.y., pasigaminame vandens vonelę). Nuolat maišydami šildome, kol kiaušinių masė bus maždaug 40oC temperatūros. Išimame indą su kiaušiniais iš vandens vonelės. Plakame plaktuvu, kol masė padidėja kokius tris kartus (apie 5 minutes).
Į kiaušinių masę per tris kartus palengva įmaišome miltų ir kakavos mišinį. Maždaug stiklinę tešlos įmaišome į sviestą (jei šis sukietėjo – pašildome) ir sumaišome su likusia tešla.
Supilame paruoštą tešlą į kepimo formą. Kepame tol, kol į vidurį įkištas krapštukas išlįs sausas, o spustelėtas pyrago viršus atšoks. Paliekame formoje atvėsti.
Peiliu atskiriame pyragą nuo formos šonų ir apverčiame jį ant švaraus paviršiaus. Nuimame kepimo popierių, apverčiame biskvitą ir ilgu peiliu perpjauname biskvitą į du sluoksnius.

Traškučiui riešutus pakepiname sausoje keptuvėje, kol odelės taps tarsi pergamentinės, o patys riešutai ims gardžiai kvepėti. Susukame riešutus į ranšluostį ir paliekame kuriam laikui. Trindami tarp delnų, pašaliname odeles nuo pravėsusių riešutų. Riešutus sukapojame (ne itin smulkiai).
Mikrobangėje ar vandens vonelėje ištirpiname abiejų rūšių šokoladą ir šokoladinį kremą. Įmaišome riešutus ir šiek tiek patraiškytus pūstus ryžius.

Vieną iš biskvito pusių dedame atgal į kepimo formą. Užtepame riešutinį traškutį ir uždengiame antruoju lakštu. Paliekame šaltai bent valandai.

Musui mikrobangėje arba vandens vonelėje ištirpiname abiejų rūšių šokoladą ir šokoladinį kremą. Paliekame atvėsti.
Kitame dubenyje grietinėlę su druska išplakame iki standumo. Įmaišome tirpdytą šokoladą (jei temperatūros skirsis, dalis šokolado susimes į gabalėlius, bet ne bėda – tai tik pridės šiek tiek tekstūros bei netikėto šokoladinio sporgimo).

Sulaistome biskvitą vandens ir kavos likerio mišiniu. Supilame musą ant pagrindo ir paliekame šaltai pernakt.

Peiliu atskiriame pyragą nuo kraštų. Musą galima aplyginti po karštu vandeniu palaikytu ir paskiau nusausintu peiliu.

Puošiam taip, kaip norisi. Išsipurvinam pirštus ir nosių galiukus. Rojus.

* – būūūūtinai išbandysiu ir su traiškytais kukurūzų dribsniais

Coffee
Receptas adaptuotas iš Bon Appétit, 2004 gruodis.

Posted on Trečiadienis, Sausis 15th, 2014 at 01:05. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

9 Responses to “Next time there will be no next time”

  1. Brigita rašo:

    O, pagaliau naujas įrašas! Pamenu tą jausmą — kai įnikęs į darbus tarsi išeini iš šio pasaulio, o kai vėl sugrįžti, apima savotiškas jaukumo/nostalgijos jausmas. Su praėjusiu! :) Pyragas labai skaniai atrodo. Ypač ta traškioji dalis!

    Aš tai pati neseniai atradau, kad metas ne nuolatos pirkti “Illy”, o išbandyti kažką naujo. Man dar patiko visai gurmanų linija iš “Iki”, kava su šokoladu (ir vyšniomis berods?) tikrai skani buvo.

  2. Ieva Marija rašo:

    WAUČ, čia jau mano tortas. Šokoladinis, saldus, toks rich rich… Linkėjimai praėjusio gimtadienio proga! :)

  3. rusvaplaukė rašo:

    Mergaaaaitės, praėjęs praėjo jau gėdingai seniai, tai priimsiu ir kaip praėjusio, ir kaip ateinančio gimdienio sveikinimus, ačiū :)

  4. audre rašo:

    “Happy Birthday to You”…
    …iki šiol meldžiausi ,,Skiro”… o dabar kilo noras ,,paieškoti kitų dievų”… ir draugų… yep ;p

  5. ole rašo:

    vos telefono neprarijau :D toooooks skanus atrodo, šiandien būtinai banfysiu įgyvendinti ;) kad telefono laižyti nereikėtų ;)
    o kavos rekomenduoju įsigyti vero caffe kavinukėse arba kavos banke ;-)

    • rusvaplaukė rašo:

      Ole, pasidalinki ir rezultatais! O telefono laižyti nepatariu; kokiai 3310 gal ir nieko nenutiktų, bet išmaniesiems – ką čia gali žinot…

  6. Ole rašo:

    Tortas suuuuuuperinis :) išnyko greičiau nei kad truko šokoladą ištirpinti :)))) tik man tas musas gavosi toks šlapias :/ bet gal dėl to, kad turėjau pagalbininkę, nepilnai trijų metų :D kuri normavo šokolado kiekį :D bet gaminsim gaminsim ir gaminsim, visom progom :) ačiūūū ;)

Leave a Reply