Coincidence makes sense only with you

Tamsiai mindama per Žvėryną, kažkur aplink sklandant nugriautos Vilniaus pieninės dvasiai, — galvoju apie a. Nostalgiškai, šiltai ir gražiai.
Kartais ateina toks laikas, kai apie praėjusius gyvenimus pasigalvoja nostalgiškai, šiltai ir gražiai, ir tiesą sako, kad visa, kas nekažką, išsitrina, ir lieka tik — nostalgiška, šilta, gražu.

Tom ne-miego naktim skaitau ženklus, kuriuose manęs nė kvapo nebėr, ir tuos, kuriuose buvau,
ir žodžiai varva nelyg sirupas, ir šiek tiek užima kvėpavimo takus.

Tamsiai mindama per Žvėryną — ausinės, ir nebegalvoju; su ausinėm negalvoju beveik apie nieką, išmuša.
- – -

Old habits die hard, jie sako, tai šitą irgi tepliojau terliojau nepadoriom valandom. Va.
Ir išėjo dupliusgerai, nes padas toks beveik karamelizuoto sviesto, o karamelė sūdyta, ir mane tai meta pro balkoną iš džiaugsmo (o čia aukštai, tai gali būti beveik ir pavojinga). Išties norėtųs, kad šokoladinis musas būtų kiek standesnis, ne toks… Grietinėlinis, tad darsyk gamindama, manau, įmaišyčiau dar vos vos želatinos.
Gerai neatrodo, bet approved.

Milky Way Tart
Milky Way pyragas (tart)
18 cm pyragas

Pieniško šokolado mousse
75 g pieniško šokolado
1 st. riebios (bent 35%) grietinėlės
1 1/2 arb. š. tirpios kavos
žiupsnis druskos

Karamelei
90 ml cukraus
40 ml vandens
90 ml riebios grietinėlės
1 valg. š. sviesto
žiupsnio druskos
1 arb. š. vanilės ekstrakto

Pyrago pagrindui
(pakaks dviems 18 cm pyragams!)
145 g sviesto
30 g cukraus
1/2 arb. š. druskos
140 g miltų
1 trynys

Pyragui papuošti
gabalioko pieniško šokolado

Pagrindui virtuviniame kombaine triname sviestą, cukrų ir druską, kol masė taps šviesi ir puri – apie 2-3 minutes. Rankomis įmaišome miltus ir triname tarp pirštų, kol sviestas vienodai apvels visus miltus (masė taps panaši į laaaaabai drėgną pajūrio smėlį). Supilame trynį ir greitai suminkome beveik vientisą tešlą. Padaliname ją į dvi dalis. Vieną užsišaldome – bus kitam kartui – o kitą padedme šaltai maždaug valandai.
Atšalusią tešlą iškočiojame iki maždaug 1/2 cm storio. Ja išklojame 18 cm pyrago formos dugną ir šonus. Paliekame šaltai pusvalandžiui. Uždengiame folija, pripilame pupelių ir kepame 180 oC 15-20 min “aklai”, ir dar 10 min, nuėmę svarelius. Atvėsiname.

Mousse‘ui šokoladą susmulkiname ir sudedame į karščiui atsparų indą. Prikaistuvyje užverdame grietinėlę su tirpios kavos milteliais, kol pakraščiuose ims kilti maži burbuliukai. Karštą grietinėlę supilame ant šokolado ir leidžiame pastovėti apie minutę. Maišome, kol šokoladas visiškai ištirpsta. Paliekame šaltai bent 8 valandoms (!!kitaip šokoladinė grietinėlė gali neišsiplakti) – šaldytuve galima laikyt iki 3 dienų.

Karamelei cukrų su vandeniu supilame į prikaistuvį ir kaitiname ant vidutinės ugnies. Jei cukraus kristalai susikaupia ant sienelių, jas sudrėkiname drėgnu konditeriniu teptuku. Užverdame ir nemaišydami verdame, kol sirupas ims ruduoti. Kai karamelė tiek užruduoja, kiek mums norisi (spalva turėti būti tamsaus tamsaus gintaro, o cukrus gali imti beveik rūkti), supilame grietinėlę (atsargiai! – garuoja) ir greitai maišome. Jei susimetė į gumulėlius, ne bėda – pakaitiname, ir tai praeis, – juk cukrus privalo ištirpt! Galiausiai įmaišome sviestą, vanilę ir druską. Supilame į orui nepralaidų indą ir leidžiame atvėsti bent 4 valandas – nors šaldytuve galima laikyti iki 1 savaitės.

Surenkame. Į didelę lėkštę dedame iškeptą ir gerai atvėsintą pyrago padą. Supilame 3/4 paruoštos karamelės. Šokoladinę grietinėlę išplakame iki visiško standumo ir supilame ant viršaus, šiek tiek palyginame. Ant viršaus sutaškome likusį karamelinį padažą (jei per tirštas – šiek tiek pašildome vandens vonelėje ar mikrobangėje). Puošimui skirtą šokoladą vos pašildome (t.y., ne tirpiname, o, pvz., kelias sekundes palaikome virš dujinės ugnies). Daržovių skustuku ar neaštriu peiliu skutame šokoladą, kad gautume dailias drožles, ir jomis puošiam tortą.

Originale sako, kad reiktų suvalgyti per aštuonias valandas, bet nieko nenutiks, jei ir ilgiau palauksim. Tikrai.

Posted on Sekmadienis, Spalis 28th, 2012 at 18:23. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

4 Responses to “Coincidence makes sense only with you”

  1. Indrė rašo:

    OMG. Noriu!!!! Atrodo fantastiškai :)

  2. delonghi rašo:

    Wow… Šiandien vakare tikrai tokį išsikepsiu :)

Leave a Reply