Sweet sweet sweet sweet fire in the street

Gal ir ne itin kūrybinga, bet man visad atrodė, kad iš kitų lūpų-liežuvių-kitų-kalbos-padargų sklindantys žodžiai tiksliau nusako gilaus vidinio pasaulio būsenas nei manieji. Dar tais laikais, kai tarp spintelių šiurendavo laiškai, ir jų sakiniuose vyniodavosi (ne)eiliuotų eilėraščių eilės, o stalčiuose gulė tomų tomai citatų iš matytų knygų, skaitytų filmų ar lytėtų dainų.

Gyvenu va taip, tik keliuosi penkiolika minučių vėliau, o visa kita – tie savaitgaliai, tas vėjas plaukuos, žodis vėjas jau seniai nebetinka poezijai, net posūkiai kairėn dešinėn – tokie patys.

Et, be to, ir tortas – Astos.

Raffaello cake

Raffaello tortas
Biskvitams
3 dideli kiaušiniai
100 g cukraus
1 a.š. vanilės ekstrakto
37 g aliejaus
120 g miltų
11 g kepimo miltelių

Kiaušinius išplakame su cukrumi ir vanile, kol masė tris kartus padidėja ir pabąla (apie 5 minutes). Toliau plakdmi, silpna srovele supilame aliejų, minutę paplaktame. Sudedame miltus, sumaišytus su kepimo milteliais, ir lengvai išmaišome (foldiname) nuo dugno link viršaus, kol masė tampa dailiai vientisa.
Gautą masę supilame į dvi 18 cm. skersmens apvalią popieriumi išklotą kepimo formą nuimamais kraštais, ir kepame iki 190 C temperatūros įkaitintoje orkaitėje, kol dantų krapštukas išlenda švarus – apie 15 minučių. Jei atrodo, kad kepa per greitai – viršus jau-jau, o vidus dar ne, uždengiame folija. Atvėsiname ir kievieną paplotį perpjauname į dvi dalis – iš viso turėsime keturis blynukus.

Kremui
217 g kondensuoto pieno
100 g sviesto
250 g grietinėlės (36% arba bent 35%)
1 pakelis grietinėlės standiklio (nebūtinai – ir taip standus kremas. Bet, jei bijote, pilkite)
28 g kokoso drožlių

Grietinėlę šiek tiek paplakame, supilti grietinėlės standiklį ir išplakame iki standumo. Padedame į šaldytuvą. Kambario temperatūros sviestą išsukame su kondensuotu pienu (šiuos produktus geriausia per naktį ar bent keletą valandų palaikyti kambario temperatūroje). Supilame kokoso drožles, gerai išmaišome. Paruoštą masę pusvalandžiui padedane į šaldytuvą. Po pusvalandžio ją sudedame į grietinėlę ir išmaišome, kol taps vientisa.

Biskvitams sulaistyti
120 g vandens
1 citrinų sultys
1 a.š. cukraus

Visus produktus sumaišome.

Papuošimui
50 g kokoso drožlių
sauja stambių kokoso drožlių
sauja džiovintų spanguolių

Surinkimas

Imame 20 cm kepimo formą. Jei norisi, įtiesiame kokį popieriaus apskritimą, kad paskiau būtų paprasčiau išimti.
Dedame pirmąjį biskvitą, sulaistome sirupu. Aptepame ketvirčiu kremo.
Kartojame, ir naujai uždėtą biskvitą dar šiek tiek spustelime. Ir dar kartojame, kol sudedame ir aptepliojame visus biskvitus. Pabarstome viršų kokoso drožlėmis, apdėliojame spanguolėmis.
Paliekame pastovėti šaldytuve bent kelioms valandoms, geriausia – pernakt.
Jei norisi, galime puošti kaip nors mandriau – pažiūrėkime, pavyzdžiui, pas Astą. O mūsų šeimos triumviratas/triumfeminatas nusprendė, kad tie matomi biskvitpapločiai mums labAi labAi patinka, ir nieko daugiau nebedarėme. Va taip.

Raffaello cake

Receptu, aptikusi jį pas supermamas, su plačiąja liaudimi pasidalino Asta. O aš pareguliavau pagal save – kepimo metodą bei cukraus kiekį. O kremas, žinokite, mielieji, kremas – gaminkite dvigubai, mat pusę susmaližiausite pakeliui. Garantuoju.

18 thoughts on “Sweet sweet sweet sweet fire in the street

  1. Taip taip – jis pats geriausias :) atrodo saldoka, bet ta citrina viską taip pagerina, kad suvalgai gabalėlį, sakai jau viskas ir tada eini atsipjauti dar :D

  2. Tikrai labai gražiai atrodo, o dar tas išgirtas skonis… (Indrė visada jį pamini, kai kalbam apie tortus, o apie tortus mes kalbam dažnai…). Norėčiau į kokią tortų kepimo ir valgymo stovyklą, kad atsidžiaugčiau va tokiais visokiais gėriais! :)

    • Oh, ale tikrai jis tokios garbės nusipelno. Gardus gardus, žinoki, o pertepimas – tikrinis Raffaello. Betgi griebk jį už ragų, ir išsikepk – tikrai nesunku, ir susikursi stovyklą namie ^_^. Nors, aišku, komandiškai daug smagiau – neprieštarauju. Renkime tokią stovyklą kitąmet, a, pajūūūryyyy.

  3. dariau dvigubą biskvito tešlą, nes turiu tik 26-28 cm kepimo formas… :)) įdomu ar skanu bus. kažkaip atrodo, jof užtektų cukraus vietoj kondensuoto pieno :)

    • Lauksim atsiliepimų :)

      O dėl kondenspienio – hmmm, abejočiau, ar cukrus jį pakeistų. Aišku, kaip Kondensuoto Pieno Mylėtojų atstovė, esu gana neobjektyvi, tačiau anas juk ir padaro, na, kremą, duodą skysčio bei drėgmės. Ir pertepimą lengvesnį padaro – kitaip tai būtų cukruotas sviestas su kokoso gabalėliais. O gaminai visgi su pienu?

  4. Laba diena,
    noreciau isbandyti si tortuka:)
    o kondensuotas pienas tai cia tas saldintas sutirstintas?

  5. jau n-tąją dieną kankinuos ieškodama skanaus frostingo keksiukams ir dabar va pagalvojau, kad puikiai sueitų ir šitas kremas (kurio skanumas jau patikrintas : )). tai dar pasitikslinu- tavo nuomone, nieko baisaus ir negero nenutiks, jei keksiukus šito gėrio debesėliais puošiu?

    • Manau, tiktų KuiPiai :)
      Tiesa, seniai begaminau, tai neb’atsimenu jo tirštumo. Bet, jei ką, galima palaikyti šaldytuve (ar balkone tokiu oru!), ir viskas turėtų gautis nuostabiai. Jei baisu, galima visgi įberti grietinėlės standiklio.

  6. kiek pamenu, atvėsęs sviestas visą masę šauniai sukietina ir labai bijotis lyg ir nėra ko. testuosiu, manrods : )

  7. va, prisiminiau savo pažadą papasakoti apie keksiukus su šitu kremu. pasisekimas buvo šimtu dešimčia procentų- gražučiai mielučiai keksiukai su baltom kepurėlėm, kurias nubarsčiau rausvais kramtomais saldainiukais. šypsojau matydama svečius, valgančius šituos gražuolius :) tiesa, aš juk ne apie skanumą turėjau kalbėt (kuris jau ištirtas anksčiau), bet apie kremo tinkamumą keksiukams. tai labai puikiai tiko, pasirodo. per naktį jie stovėjo kambary ir ryte vis dar atrodė apetitiškai. manrods, bus kartojama šita idėja :)

  8. O ar kremo uzteko? Nes kituose receptuose kremui buvo naudojama beveik dvigubai daugiau ir grietineles ir kondensuoto pieno…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *