we sailed away on a winter’s day with fate as malleable as clay

matanalizę išmainius į savianalizę santykiu 1:10 ir termometro žmogeliukui užsivožus skrybėlę nuo saulės, tinklaraštis susikiša rankas į šortų kišenes ir niūriai dūlindamas spardo dulkių ir kudlų kamuoliukus.
– kaip tu dėl to jautiesi?- klausiu jo.
– sunku,- sako.

et, bent po kol kas pakentėkime atostogas!

tartas su serbentais

tartas su migdoliniu kremu ir serbentais
20 cm tartas
pagrindui
95 g sviesto (kambario temperatūros)
1/2 a.š. druskos
25 ml vandens ar pieno
125 g miltų
įdarui
50 g kambario temperatūros sviesto
50 g cukraus pudros
50 g maltų migdolų
1/2 a.š. krakmolo
1 kiaušinis
šlakelis migdolų esencijos (geriausia – karčiųjų migdolų)
62,5 g plikyto kremo
serbentų!! (tiktų ir su, pėvėzė, mėlynėmis)

kremui sviestą supjaustome mažučiais gabalėliais ir medine mentele dubenyje sutriname ligi vientisos masės – bet neplakime tiek, kad pasidarytų purus!! paeiliui supilame cukrų, maltus migdolus, krakmolą, kiaušinį ir esenciją, lėtai maišydami. įmaišome iš anksto pasiruoštą plikytą kremą. jei kaipmat nenaudojame, uždengiame maistine plėvele ir kyštelim šaldytuvan.
pagrindui sviestą supjaustome mažesniais gabalėliais ir medine mentele sutriname ligi vientisos masės. mažame indelyje piene irštirpdome druską, po truputį skystį supilame į sviestą, nuolat maišydami. miltus įsijojame ir staigiai sumaišome – atsargiai, nepermaišykime!! išverčiame tai, ką turime dubenyje, ant stalo ir greitai suminkome vientisą tešlą (vėlgi, geriau neperminkyti!). įvyniojame maistinėn plėvelėn ir leidžiame pailsėti šaldytuve porą valandų. iškočiojame nestoru sluoksniu (~2 mm), įklojame į tarto formą. supilame kremą, primėtome uogų, kepame 180-190 oC, kol kremas nebebus skystas – palei knygą, kokių 30 minučių. pravėsiname. skanaujame.

tešlos bei kremo receptai – iš p. hermé la larousse des desserts.

9 thoughts on “we sailed away on a winter’s day with fate as malleable as clay

  1. mano mama labai tokio recepto ieškojo.. :)
    bet ėmėm ir išsikepėm tą paprastąjį “stiklinė cukraus, stiklinė miltų, trys kiaušiniai” ir pribėrėm visų spalvų serbentų bei mėlynių. kai kepi pyragą sode, įmantrybės nebetinka. :)

  2. Sėdžiu ir matau tave šalia nuostabiojo KitchenAid’o, bemaišančio tau kremą iki tobulo purumo…ech..:) sveika sugrįžus :)

  3. Jule! Pagaliau :) Tikrai – sveika sugrįžus :) Gal dabar jau dažniau kepyklos duris praversi :))
    Pyragas puikuoliškas! :)

  4. šypt, mergiotės, smagu sugrįįįįįžt pargrįįįžt.*

    Vio, sutinku su menine priemone, bet KA šitam atvejui nejungiau (tingėjau kelti tuos jo dvylika kilų nuo žemės vien tam, kad šimtgramį sviesto ištrinčiau), o ir kremo, ginkdie, iki purumo plakt negalima – tada kepamas jis išsipučia, o po to sudrimba ir deformuojasi (pssss, man taip ir nutiko, nors stengiausi neperplakt. na bet ką jau čia!)

    rūt, o aš užsiknisdama praėjusią savaitę ieškojau recepto “stiklinė-stiklinė-4 kiaušiniai”, kad iškepčiau fontastišką obuolių pyragą – gali patikėt, gyvenime tokio kepusi nebuvau! tik šaunios mergaitės mane juo vaišinusios buvo, įvairiais gyvenimo atvejais.

  5. O,kaip skaniai atrodo.
    Tik turiu vieną klausimą: ar man prisisapnavo, ar jūs kažkada rašėt apie kažkokią stebuklingą falafelių kavinę Paryžiuje?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *